19.7.2011

Oikeudenkäynnit ja poliisitutkinta

Amerikkalaisia syytetään lehtien palstoilla siitä, että ne pitää terroristiepäiltyjä Guantanamossa eli Gitmossa vangittuna kuukausien, vuosien ajan ilman oikeudenkäyntiä.
Amerikka vaikenee eikä puolustaudu.
Itse näistä asioista ihan jotakin tietävänä on pakko kommentoida, että kun ihminen pidätetään rikoksesta epäiltynä, hänet voidaan sen jälkeen vangita odottamaan oikeudenkäyntiä. Tuo vangitseminen kestää just niin kauan kuin jutun tutkiminen ja syyttäjän syyteharkinnan tekeminen kestää, ja mitä vaikeampi ja monimutkaisempi juttu, ja sitä pitempi aika kuluu.
Jutun tutkijat keräävät todisteita, kuulustelevat kymmeniä, ellei satoja ihmisiä, tutkivat rikospaikkaa, kaikenlaisten odisteiden tutkiminen rikoslabroissa kestää aikansa - esimerkiksi DNA-näyte ei tule varttitunnissa niinkuin C.S.I:ssä vaan saattaa mennä viikkoja.
Ja kun esitutkinta on valmis, juttu luovutetaan syyttäjälle, joka aloittaa oman työnsä - onko näyttöä tarpeeksi, kannattaako oikeuteen lähteä häviämään. Hän saattaa komentaa tutkijat kaivamaan lisää näyttöä. Tutkinta saattaa kestää kuukausia, joskus vuosia, ja sen ajan epäilty kököttää posessa, koska ei sitä voi kadullekaan päästää, sehän häviäisi kuin pieru Saharaan.
Maailman mielestä se on kiduttamista, ja ymmärrän sen hyvin. Ihmiset pelkäävät asioita joista eivät tiedä mitään.
Miksi Amerikka ei puolustaudu, ja selitä näitä asioita? Ehkä onkin selitetty, mutta kaikille ei mene perille.

Ei kommentteja:

Petu (Kasion Fancy Filur) on poissa Kultainen rakkaani nukkui ikiuneen sylissäni 9.2.2019 lähes 14 vuoden ikäisenä. Illalla vielä...