3.8.2011

Kuka oli sankarikuoleman kohdannut Abraham Biazi?

Lähellä Damascus Gatea, vielä Jerusalemin New Cityn puolella mutta ihan muurin tuntumassa, oli kaunis muistomerkki, jossa luki englanniksi:
"Tässä lepää Abraham (Avi) Biazi, syntynyt kesäkuussa 1956, kuollut sankarikuoleman taistelussa rikollisuutta vastaan tammikuussa 1986."
Lisäksi oli juutalaisittain ylistäviä lauseita, kuten "ottakoon Jumala vastaan hänen verensä". Ja sama hepreaksi tai jiddisiksi.

Avi oli ilmeisesti sotilas tai poliisi. Mutta mitä tapahtui? Oliko hän ainoa, joka tuossa taistelussa oli kuollut, vai miksi juuri hänen uhrauksensa oli niin merkittävä, jos muitakin kuoli? Mitä tapahtui Jerusalemissa tammikuussa 1986? Muistomerkki ei anna siihen vastausta.

Etsin netistä, ja löysin kokonaisen keskusteluketjun muitakin uteliaita Jerusalemin kävijöitä ympäri maailmaa, jotka kyselivät samaa asiaa. Eikä kukaan osannut antaa vastausta. Googlesta ei vastausta löytynyt. Kuka kumma oli Abraham Biazi, ja mitä hänelle tapahtui?

Hän oli kuollut puolustaessaan epäröimättä isänmaataan, ja isänmaa kunnioitti sitä syvästi. Seistessämme tuon muistomerkin ääressä Jaanan kanssa painoimme päämme hetken hiljaisuuteen. Aloin hiljalleen tuntea yhteenkuuluvuutta israelilaisen kansanluonteen kanssa. Kotimaata tärkeämpää ei ole, ja sitä puolustavia miehiä ja naisia kunnioitetaan syvästi.

Miksi juutalaiset eivät kasva kieroon, ryhdy pistämään piriä tai muuta töhkää suoneensa, alkoholisoidu, pimahda täysin äärioikeistolaisten mielipiteittensä kanssa ja ala ammuskella ihmisiä? Tai istu pubeissa, litki litroittain kaljaa ja pahoinpitele toisiaan jalkapallofaniuden merkeissä? Mahtaakohan siellä olla edes sellaista, kuin sossun luukku? Höpsis - menkää töihin. Sitä on kaikille.

Israelilla on maailman tehokkain armeija ja maailman tehokkain salainen poliisi, Mossad. Niistä ei paljon hiiskuta, mutta jotain tietoa on saatavissa. Taitaa olla parempi, etten näistä julkisesti paljon kirjottele :)Herään joku yö siihen, että konepistoolinpiippu osottaa ohtaan. Tuli vain mieleen, että oisko tämä Avi Biazi ollut vaikka Mossadista, kun hänen henkilöllisyydestään ei löydy mistään mitään.

Rukoilen juutalaisen kansan kääntymisen puolesta. Rukoilen, että he löytävät Kristuksen. Rukoilen myös rauhaa lähi-itään.

Herra, kiitos että sain kokea Jerusalemin. Tiedän, että Sinä olet kaikkialla yhtä lähellä, mutta käyminen noilla pyhillä paikoilla oli jotain sanoin kuvaamatonta. Kun rukoilin Getsemanessa, jossa tiesin Sinun rukoilleen 2000 vuotta sitten, tunsin todellakin olevani Sinun opetuslapsesi.

Ei kommentteja:

Petu (Kasion Fancy Filur) on poissa Kultainen rakkaani nukkui ikiuneen sylissäni 9.2.2019 lähes 14 vuoden ikäisenä. Illalla vielä...